Care sunt procedurile în caz de daună auto

În cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier care nu a rezultat și cu victime, trebuie să știi cum să gestionezi situația într-un mod practic și eficient.

În primul rând, trebuie să știi că ai voie să muți autoturismul cât mai aproape de marginea drumului pentru a nu încurca circulația rutieră și chiar este indicat să faci acest lucru.

Dacă te înțelegi cu celălalt șofer și stabiliți de comun acord cirscumstanțele în care s-a produs evenimentul, cea mai simplă metodă este de a completa împreună formularul de constatare amiabilă atașat poliței RCA. În acest caz, nu mai trebuie să anunțati nici poliția iar șoferul vinovat scapă și de amendă.

În cazul în care nu ești tu cel din vina căruia s-a produs această situație neplăcută, trebuie să știi că cheltuielile cu reparațiile mașinii tale vor fi suportate de către compania de asigurări unde are încheiată polița vinovatul.

Până în acest punct însă, există o serie de proceduri pe care va trebui să le îndeplinești. Iată care sun acestea:

Completează atent și corect formularul de constatare amiabilă pentru că acesta va fi unul dintre documentele pe care ți-l va cere societatea de asigurări. Asigură-te că informațiile completate acolo sunt valide și că intri corect în posesia datelor de identificare ale celuilalt șofer.

Formularul de constatare amiabială conține 2 coloane și fiecare șofer trebuie să completeze câte una, cu date ca:

  • datele personale ale celui care deține polița (nume, prenume, adresă, telefon). În cazul în care cel care a fost implicat în accident este altul decât cel care deține asigurarea, trebuie completate și datele acestuia;
  • datele de identificare ale mașinii (număr de înmatriculare, marcă);
  • date cu privire la polița de asigurare;
  • locul, data și ora producerii accidentului.

Formularul este prevăzut și cu o secțiune comună în care se cere o schiță a accidentului și care se completează o singură dată, cei doi șoferi trebuind să se pună de acord cu circumstanțele în care s-a produs evenimentul rutier.

  1. Înștiințează compania de asigurări a șoferului vinovat în termen de maxim 4 zile de la data producerii accidentului.  Poți să informezi asigurătorul mergând direct la unul din sediile lui, online sau telefonic.
  2. Prezintă-te la sediul asigurătorului pentru a vedea ce acte îți sunt necesare pentru deschiderea dosarului de daună. Abia după acest pas, un inspector de daune va constata avariile, le va aproba și compania va face nota de reparație cu ca care te poți reprezenta la service pentru a-ți repara mașina.

În funcție de procedurile fiecărei companii de asigurări, îți poate fi cerut un anumit set de documente, dar iată care sunt actele minime de care o să ai nevoie pentru a putea deschide dosarul de daună:

  • Formularul de constatare amiabilă completat în original
  • Cartea de identitate și permisul tău de conducere, original și copie
  • Copie a certificatului de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • Copie a poliței RCA a șoferului vinovat de producerea evenimentului

Odată emisă nota de reparație, poți să mergi la orice service autorizat RAR iar mecanii de aici îți vor da un deviz cu cheltuielile de reparații. Asigurătorul trebuie să accepte devizul iar mai apoi autoturismul poate fi reparat propriu-zis.

Compania de asigurări va plăti direct în contul service-ului cheltuielile aferente.

În funcție de clauzele asigurării, este posibil să primești și o mașină la schimb pe toată durata în care autoturismul va fi în service, și în acest caz, cheltuielile fiind suportate tot de compania de asigurări.

Deși pare un procent relativ simplu, dacă nu ai timpul necesar și mai ales dacă vrei ca totul să se desfășoare mult mai rapid, poți angaja o firmă specializată pe constatare daune auto.

Aceasta te va consilia și te va ajuta în deschiderea dosarului de daună, se va asigura că ai în timp util toate documentele necesare, te vor asista pe întreg parcursul procesului și se vor ocupa în mod direct de reparația mașinii.